menu
close
Groningen - Drenthe - Friesland

Begeleiding

Wanneer iemand gestorven is die heel dicht bij je kind staat, brengt dit voor je kind ervaringen met zich mee die overweldigend kunnen zijn. Voor ouders kan het moeilijk zijn om een weg te vinden in het helpen van hun kind om met gevoelens van verdriet en gemis om te gaan. Als ouder heb je zelf ook verdriet, het is dan soms best moeilijk om ook nog je kind hierin te begeleiden. Toch is het belangrijk om heel bewust hiermee om te gaan en om het vooral wel aan te gaan, samen, met elkaar….

Wat vertel ik mijn kind

Wat vertel ik mijn kind; hoe reageert mijn kind; wat mag mijn kind zien; hoe betrek ik mijn kind bij het afscheid, – en zijn ze eigenlijk niet te jong hiervoor? Allemaal vragen waar je als ouder mee te maken krijgt.

Voor kinderen is het belangrijk dat zij op hun vragen een eerlijk antwoord krijgen. Kinderen voelen het haarfijn aan als er iets verzwegen wordt. Dat kan ze angstig maken. Vertel ze duidelijk dat dood dood is, dat iemand niet meer kan adem halen, lopen, praten, eten. Het is goed als ze weten dat dood zijn niet hetzelfde is als slapen. Als je vertelt dat iemand slaapt, dan kan je kind gaan fantaseren. Bijvoorbeeld dat iemand ook weer wakker wordt en weer terug kan komen. Daarom is het ook goed als een kind zoveel mogelijk deel kan nemen aan het afscheid, om zo stap voor stap de realiteit toe te kunnen laten. Wanneer ze zien dat andere mensen ook verdriet hebben, kan dit troostend en helpend zijn voor hun eigen verdriet, het verdriet mag er zijn… Dat hoef je dus niet weg te stoppen….

Voorbereiding

Kinderen kan je van het begin af aan betrekken bij een uitvaart. Ze kunnen meehelpen denken over hoe de rouwkaart eruit gaat zien. Een tekening maken, alleen of samen met iemand, een klein verhaaltje schrijven, een foto uitzoeken. Dit kan eventueel verwerkt worden op de rouwkaart. Als kinderen betrokken worden, voelen ze zich ook vaak meer verbonden met het afscheid en met alle mensen daaromheen.

Vertel ze wat er allemaal gaat gebeuren. Als iemand wordt begraven kan je eerst al gaan kijken bij het graf. Soms is het ook mogelijk om de aula te bekijken van het crematorium. Je kan vertellen dat er mensen komen om samen met jullie afscheid te nemen. In de aula of een kerk wordt vaak muziek gedraaid en er gaan mensen vertellen welke herinneringen zij hebben over degene die is overleden. Na afloop van de muziek en alle verhalen gaan we naar de koffiekamer of een restaurant. Daar drinken we koffie en voor de kinderen is er ranja. De mensen gaan jullie condoleren. Condoleren is het tegenovergestelde van feliciteren. Als iemand “gecondoleerd” zegt, dan bedoelt hij/zij dat hij het erg vindt dat iemand is doodgegaan. Zo kan je stap voor stap de dag door nemen met je kind.

Afscheidsrituelen

Ik kan helpen bij het samen bedenken van afscheidsrituelen, die kinderen thuis, in het rouwcentrum of tijdens de dienst kunnen doen.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Meehelpen de kist dragen
  • Bidprentje of herinneringskaartje uitdelen
  • Kaarsje aansteken of dragen
  • Een bloem, tekening of knuffeltje bij of in de kist leggen, of een  eigen cadeautje meegeven
  • Tijdens en voor de dienst tekenen op de kist
  • Een verhaaltje of gedichtje voorlezen of een liedje zingen
  • Ballonnen of duiven oplaten
  • Bloemblaadjes geven die op de kist gestrooid mogen worden