menu
close
Groningen - Drenthe - Friesland

De 'Creatieve uitvaart'

Ook voor een klein budget is meer mogelijk dan vaak gedacht wordt. Ik noem dit een ‘creatieve uitvaart’.

Door keuzes te maken kun je kosten besparen. Ook als geld geen rol speelt, wil je misschien toch bewust keuzes maken in de kosten en op een creatieve manier de uitvaart vormgeven. Een uitvaart kan betekenisvol zijn ongeacht of gekozen wordt voor een dure of voor een eenvoudige kist, voor bloemen uit eigen tuin of een groot rouwstuk van de beste bloemist. Op basis van mijn ervaring denk ik graag met je mee en geef ik je de mogelijkheden, eventuele alternatieven en de grenzen aan.

Sakura uitvaartbegeleiding helpt je bij het aanreiken van creatieve oplossingen voor het uitvoeren van wensen. Vanzelfsprekend zijn er grenzen in wat realistisch uitvoerbaar is maar meer dan eens is het gelukt om dat wat bijna onmogelijk leek toch vorm te geven. Mij hiervoor inzetten zie ik als de uitdaging in mijn vak.

Sommige onderdelen mag je zelf doen, denk hierbij aan:

  • Zelf een bijdrage leveren aan de kaart of deze helemaal zelf ontwerpen
  • Zelf een kist maken
  • Eigen vervoer
  • Zelf een boeket samenstellen
  • Zelf een locatie voor het afscheid verzinnen

Heb je vragen, of behoefte aan meer informatie? Neem dan gerust contact met mij op.

 

Bloemen

Bloemen en uitvaarten zijn vaak aan elkaar verbonden.
Zelf werk ik niet met bloemenboeken en ook heb ik geen samenwerkingsverband met bloemisten.
Wel kan ik je bloemisten aanraden waar ik goede ervaringen mee heb.
Je kan ook zelf naar een bloemenwinkel of de markt gaan en de bloemen uitzoeken die je mooi vindt of die passen bij de overledene. Meestal ben je dan voordeliger uit.
Een boeket samenstellen uit eigen tuin of met bloemen uit de natuur, bloeiende voorjaarstakken, een grote bos fluitenkruid, is ook erg mooi. Je kunt de gasten vragen om één bloem mee te nemen naar het afscheid, al die bloemen samen vormen dan in bakken of vazen een prachtige kleurrijke bloemenzee.

Eigen vervoer

De overledene kan vervoerd worden met een rouwauto, koets, rouwfiets, rouwmotor of een rouwbus. Maar iemand kan ook heel goed met een eigen vervoermiddel vervoerd worden. Dit kan met een stationwagen, camper, busje, bestelauto eigenlijk elk vervoersmiddel waar een kist in of op past is daar geschikt voor. Op de onderstaande foto’s heeft een familielid de overledene met paard en wagen vervoerd. Ook de bestelauto met open-laadbak is gebruik om een dierbare te vervoeren.

Afscheidslocatie

Een afscheid kan op elke locatie gehouden worden. In een kerk, horecagelegenheid of in een aula van het crematorium. Je kan ook in je eigen huis, tuin of op een voor jullie bijzondere locatie een afscheid organiseren, denk aan een clubhuis of een boerenschuur.

Uitvaartkisten

Er zijn verschillende soorten kisten met ieder een eigen prijskaartje. De uitvaartkisten worden gemaakt van verschillende soorten hout, riet of andere materiaal. Iemand kan ook ingewikkeld worden in doeken, je kunt hiervoor ook eigen doeken gebruiken, als ondersteuning komt de overledene dan op een baarplank te liggen. Deze baarplank mag zowel in het crematorium als voor een begrafenis gebruikt worden. Je mag ook zelf een kist maken of laten maken. Wel is het verstandig om maatvoering en voorwaarden voor een begraafplaats of crematorium te weten. Ik kan je hierbij helpen, zie bijvoorbeeld de werktekening op deze site.

Een aantal keren heb ik meegemaakt dat iemand zelf een kist maakte. Een zieke man heeft voor zichzelf een kist laten maken door de timmerman uit het dorp. Een andere man wiens vrouw zou komen te overlijden heeft samen met een meubelmaker maanden aan de kist van zijn vrouw gewerkt. Het was een intensief proces, maar met een grote voldoening dat hij dit voor zijn vrouw mocht en kon doen. Ook zijn er mensen die nog  hout in de schuur hebben en daar een kist van willen maken.

Werktekening van een kist

Deze volgt binnenkort.