menu
close
Groningen - Drenthe - Friesland

Wat te doen bij overlijden

Als je te maken krijgt met een sterfgeval, als alles anders voelt, niets meer hetzelfde is, dan is het belangrijk dat je je veilig en vertrouwd voelt, dat je je geborgen weet.
Daarom ben ik als uitvaartbegeleider zeven dagen per week 24 uur per dag bereikbaar, je mag mij bellen kort na het overlijden of iets langer daarna, aan te raden is wel om binnen twee uur na overlijden contact op te nemen. Vergeet niet om eerst rustig te bezinnen, wanneer iemand net overleden is, is dat een heel intiem moment ook in jouw leven. Nadat telefoontjes gepleegd zijn, de deur open gaat voor hen die helpen, komt dat moment niet meer terug.

De vragen die in het eerste contact aanbod komen zijn:

  • Huisarts inlichten
  • Verzorging overledene
  • Wordt de overledene thuis opgebaard of in een rouwcentrum?
  • Wat voor kist wil je?
  • Wil je een crematie of begrafenis?
  • Komt er een rouwbrief en/of advertentie?
  • Kies je voor een intieme of juist voor een grootse plechtigheid?

Huisarts inlichten

Wanneer iemand overlijdt, ontstaat er vaak een gevoel van haast. Dat hoeft niet. Wel is het noodzakelijk dat de huisarts wordt gebeld om het overlijden vast te stellen. De huisarts of de dienstdoende arts komt de overledene ‘schouwen’  waarna hij een overlijdensverklaring afgeeft. Op dit moment kun je mij inschakelen. Als je mij belt spreken we af wanneer ik kom.

Verzorgen en opbaren

De zorg voor de overledene komt op de eerste plaats.
Welke lichamelijke verzorging is gewenst, door wie en welke  kleding mag de overledene aan? Misschien zijn er familieleden of familievrienden die deze verzorging willen geven of erbij willen helpen. Ook is het mogelijk dat ik samen met een assistent deze verzorging geef. Na de verzorging wordt iemand opgebaard. Dit kan thuis of in een rouwcentrum.

Thuisopbaring

Vaak ervaren mensen het als prettig dat iemand thuis wordt opgebaard, je hebt iemand nog bij je thuis en bent niet afhankelijk van bezoekuren. Ook voor kinderen is het een prettige manier van afscheid nemen, omdat ze in een voor hun vertrouwde omgeving zijn. Elke dag kom ik even kijken.

Soms denken mensen dat ze thuis geen geschikte ruimte hebben. Maar toch zijn er vaak meer mogelijkheden dan aanvankelijk gedacht. In de huiskamer, een werkkamer, schuur of garage. Met kamerschermen kun je eenvoudig een intiem hoekje creëren.
Zelfs heb ik een keer iemand in de tuin opgebaard, afgeschermd met een partytent en de opening naar het huis gericht.

Rouwcentrum

Als thuis opbaren niet wenselijk is, zijn er diverse uitvaartcentra waar de opbaring kan plaatsvinden.

Er zijn rouwcentra waar de overledene een eigen kamer heeft met ruime bezoektijden en met ontvangst van een gastdame. Ook zijn er 24-uurskamers waar u zelf onbeperkt de toegang toe heeft. Thuisopbaring gevolgd door het rouwcentrum behoort ook tot de mogelijkheden.

Crematie

In het noorden zijn verschillende crematoria. Bij elke crematorium kan je gebruik maken van de koffiekamer met daarbij diverse cateringmogelijkheden.

Soms is het heel handig dat er gebruik wordt gemaakt van beide ruimtes. Vooraf bepaal je een tijdslimiet, bijvoorbeeld 45 minuten aula tijd en 45 minuten koffiekamer. Verlenging van de tijd is altijd mogelijk, maar moet wel van tevoren worden vastgelegd. Zoals iedereen waarschijnlijk wel eens heeft ervaren wordt je, als de tijd om is, vriendelijk verzocht om de ruimte te verlaten. Alleszins te begrijpen omdat het crematorium een strakke planning kent gezien de drukte. Bij twijfel is het aan te raden om ruim extra tijd te boeken.

Er is ook een mogelijkheid om alleen gebruik te maken van de aula en dat de condoleance op een andere locatie plaatsvindt.   Het voordeel hiervan is dat je niet aan tijd bent gebonden en je meer tijd hebt voor de gasten. Het nadeel is dat er gereisd moet worden naar die locatie.

Ook kan je de herdenking houden op een andere locatie, thuis, in een kerk of op een voor jouw bijzondere plek waarna het overleden lichaam, al of niet vergezeld door naasten, weggebracht wordt naar het crematorium.

Begrafenis

Vaak weten mensen al waar iemand begraven zou moeten worden. Mocht dat niet zo zijn, dan is het goed om te kijken of een begraafplaats bij je past. Er zijn gemeentelijke begraafplaatsen, waar aansluitend op rij wordt begraven.

Op begraafplaats Selwerderhof te Groningen is het “Vrije Veld”, op deze ruimte kun je  een eigen plek uitkiezen. Kerkelijke begraafplaatsen, waar het soms nog wel mogelijk is om zelf een plek uit te zoeken. De periode van grafrust varieert.

Natuurbegraafplaatsen zijn in opkomst, zoals bijvoorbeeld Hillig Meer, waar je een eigen plek mag uitzoeken en waar de grafrust eeuwigdurend is. Er werken daar hele bijzondere mensen… Ook hierin kan een taak voor de uitvaartverzorgster zijn weggelegd.

Ik kan je ondersteunen in het afwegen van verschillende factoren die voor jou wegen in dit besluitvormingsproces door te informeren over  mogelijkheden en eventueel ook beperkingen.

Een crematie of begrafenis mag niet eerder plaatsvinden dan 36 uur na overlijden en uiterlijk op de zesde werkdag na de dag van overlijden.

Uitstel kan worden aangevraagd bij de burgemeester en de officier van Justitie kan toestemming geven om de periode te verkorten.

Na de keuze voor begraven of cremeren, nadat de locaties zijn bepaald, gaan we de dagen daarna samen verder aan de slag met je wensen en hoe we deze samen kunnen realiseren zodat de uitvaart vormgegeven wordt op passende wijze.

Rouwkaarten & advertenties

Vanuit mijn achtergrond als fotografe ontwerp ik rouwkaarten. De rouwkaarten dienen meestal ter inspiratie. Het is namelijk mogelijk om met eigen aangeleverd materiaal zoals een foto, schilderij, tekening, gedicht en eigen woorden een kaart samen te stellen. Ik maak een ontwerp en na goedkeuring wordt deze gedrukt. Door dit gezamenlijke proces kom je tot een persoonlijke kaart.

Advertentie

De tekst van de rouwkaart wordt meestal ook gebruikt voor een advertentie. Om kosten te besparen wordt de advertentie ook wel eens ingekort.