menu
close
Groningen - Drenthe - Friesland

Begeleiding

Als iemand sterft die dichtbij je kind heeft gestaan, is dit vaak voor je kind een ervaring die overweldigend kan zijn. Voor ouders is het soms moeilijk om hun kind te helpen met deze gevoelens van verdriet en gemis. Als ouder heb je zelf ook verdriet, dan valt het niet mee om ook je kind hierin te begeleiden. Toch is het belangrijk hier heel bewust mee om te gaan en het aan te gaan, samen, met elkaar….

Wat vertel ik mijn kind

Wat vertel ik mijn kind; hoe reageert mijn kind; wat mag mijn kind zien; hoe betrek ik mijn kind bij het afscheid, en zijn ze eigenlijk niet te jong hiervoor? Allemaal vragen waar je als ouder mee te maken krijgt.

Voor kinderen is het belangrijk dat zij op hun vragen een eerlijk antwoord krijgen. Kinderen voelen haarfijn aan als iets verzwegen wordt. Dat kan ze angstig maken. Vertel ze duidelijk dat dood ook echt dood is, dat iemand niet meer kan ademhalen, lopen of praten. Het is goed dat ze weten dat dood zijn niet hetzelfde is als slapen. Je kind kan gaan fantaseren dat iemand nog terug kan komen.

Daarom is het ook goed dat een kind zoveel mogelijk deelneemt aan het afscheid, om zo stap voor stap het besef toe te laten. Wanneer ze zien dat andere mensen ook verdriet hebben, kan dit troostend zijn voor hun eigen verdriet. Het verdriet mag er zijn.

 

Voorbereiding

Kinderen kunnen vanaf het begin heel goed bij een uitvaart betrokken worden. Ze kunnen meehelpen en denken bij hoe de rouwkaart eruit gaat zien. Of een tekening maken, een klein verhaaltje schrijven, een foto uitzoeken. Indien gewenst kan dit verwerkt worden op de rouwkaart. Als kinderen betrokken worden, voelen ze zich ook vaak meer verbonden met het afscheid en alle mensen daaromheen.

Vertel kinderen wat er gaat gebeuren. Als iemand wordt begraven kun je vooraf gaan kijken bij het graf. Soms is het ook mogelijk om de aula te bekijken van het crematorium. Je kunt vertellen dat er mensen komen om samen met jullie afscheid te nemen:

“In de aula of een kerk wordt vaak muziek gedraaid en er gaan mensen vertellen welke herinneringen zij hebben aan degene die is overleden. Na afloop van de muziek en alle verhalen gaan we naar de koffiekamer of een restaurant. Daar drinken we koffie en voor de kinderen is er ranja. De mensen gaan jullie condoleren. Condoleren is het tegenovergestelde van feliciteren. Als iemand ‘gecondoleerd’ zegt, dan bedoelt hij/zij dat hij het erg vindt dat iemand is doodgegaan.”

Zo kun je stap voor stap de dag door nemen met je kind.

 

Afscheidsrituelen

Ik kan je helpen bij het samen bedenken van afscheidsrituelen, die kinderen thuis, in het rouwcentrum of tijdens de dienst kunnen doen.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Meehelpen de kist dragen
  • Bidprentje of herinneringskaartje uitdelen
  • Kaarsje aansteken of dragen
  • Een bloem, tekening of knuffeltje bij of in de kist leggen, of een eigen cadeautje meegeven
  • Voor of tijdens de dienst tekenen op de kist
  • Een verhaaltje of gedichtje voorlezen of een liedje zingen
  • Duiven oplaten
  • Bloemblaadjes geven die op de kist gestrooid mogen worden