menu
close
Groningen - Drenthe - Friesland

De 'Creatieve uitvaart'

Ook voor een klein budget is meer mogelijk dan vaak gedacht wordt. Ik noem dit een ‘creatieve uitvaart’.

Door keuzes te maken, kun je kosten besparen. Ook als het budget geen rol speelt, wil je misschien toch op een creatieve manier de uitvaart vormgeven. Een uitvaart kan betekenisvol zijn, ongeacht of gekozen wordt voor een dure of juist eenvoudige kist, voor bloemen uit eigen tuin of een groot rouwstuk van de beste bloemist. Op basis van mijn ervaring denk ik graag met je mee en geef ik mogelijkheden, alternatieven en grenzen aan. Een illustratie van een waxinelichtje

Vanzelfsprekend zijn er grenzen in wat uitvoerbaar is, maar meer dan eens is het gelukt om dat wat bijna onmogelijk leek tóch vorm te geven. Vanuit mijn vak zie ik het als een uitdaging hierover mee te denken en te adviseren.

Sommige onderdelen mag je zelf doen, denk hierbij aan:

  • Een bijdrage leveren aan de kaart of deze helemaal zelf ontwerpen
  • Een kist maken
  • Eigen vervoer
  • Een boeket samenstellen
  • Een locatie voor het afscheid verzinnen

Heb je vragen, of behoefte aan meer informatie? Neem dan gerust contact met mij op.

Bloemen

Bloemen en uitvaarten zijn vaak aan elkaar verbonden. Zelf werk ik niet met bloemenboeken of een samenwerkingsverband met bloemisten. Wel kan ik bloemisten aanraden waar ik goede ervaringen mee heb. Je kunt ook zelf naar een bloemenwinkel of de markt gaan en de bloemen uitzoeken die je mooi vindt of die passen bij de overledene.

Tulpen boeket

Een boeket samenstellen uit eigen tuin of met bloemen uit de natuur (bijvoorbeeld bloeiende voorjaarstakken of een grote bos fluitenkruid) kan ook. Je kunt de gasten vragen om één bloem mee te nemen naar het afscheid; al die bloemen samen vormen dan in vazen een prachtige, kleurrijke bloemenzee.

Eigen vervoer

De overledene kan vervoerd worden met een rouwauto, koets, rouwfiets, rouwmotor of een rouwbus. Maar dit kan ook met een eigen vervoermiddel. Eigenlijk is elk vervoersmiddel waar een kist in of op past geschikt: een stationwagen, camper, busje of bestelauto.

Afscheidslocatie

Een afscheid kan op vrijwel elke gewenste locatie gehouden worden: in een kerk, horecagelegenheid of in een aula van het crematorium. Je kan ook in je eigen huis, tuin of op een voor jullie bijzondere locatie een afscheid organiseren, denk aan een clubhuis of een boerenschuur.

Uitvaartkisten

Er zijn verschillende soorten kisten met ieder een eigen prijskaartje. De uitvaartkisten worden gemaakt van verschillende soorten hout, riet of andere materiaal. Iemand kan ook gewikkeld worden in doeken, met eventueel eigen doeken. Als ondersteuning komt de overledene dan op een baarplank te liggen. Deze baarplank mag zowel in het crematorium als voor een begrafenis gebruikt worden. Je mag ook zelf een kist (laten) maken. Wel is het verstandig om maatvoering en voorwaarden voor een begraafplaats of crematorium te weten. Ik kan je hierbij helpen, zie als voorbeeld de werktekening op deze site.

Een aantal keren heb ik meegemaakt dat iemand zelf een Een zaag met een plankjekist maakte. Een zieke man heeft voor zichzelf een kist laten maken door de timmerman uit het dorp. Een andere man -wiens vrouw zou komen te overlijden- heeft samen met een meubelmaker maanden aan de kist van zijn vrouw gewerkt. Het was een intensief proces, maar met grote voldoening dat hij dit voor zijn vrouw kon doen.

Werktekening van een kist

Volgt nog.

Een illustratie van een grafkist die wordt gebouwd